REW Beta Release REW API beta releases

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
Wrong part of Cal files preferences, scroll up to the current input and click this button:

1707686828793.png


It's odd that the device names are not printing correctly, Cyrillic text display was fixed in 5.19 back in 2018. Is it any better if the "Using Unicode UTF-8" box is selected and REW is restarted?
 

sm52

Member
Joined
Mar 14, 2019
Messages
832
The current input shows these numbers. This is what came out of the calibration. But why does the number 120 dB remain at the bottom of the main window?

Wrong part of Cal files preferences
I don't see such a line.
 

Attachments

  • Current input.JPG
    Current input.JPG
    142.2 KB · Views: 16

sm52

Member
Joined
Mar 14, 2019
Messages
832
Is it any better if the "Using Unicode UTF-8" box is selected and REW is restarted?
In this case, the line that contained the Cyrillic alphabet is displayed correctly, but others are no longer displayed correctly.
 

FargateOne

Member
Joined
Jun 5, 2017
Messages
222
More  
Preamp, Processor or Receiver
Rotel RSX-1562
Additional Amp
Bryston 3B3 for fronts mains
Universal / Blu-ray / CD Player
Cambridge CXU
Front Speakers
B&W 804 D2
Center Channel Speaker
B&W HTM4D2
Surround Speakers
B&W 705
Subwoofers
SVS PC-2000 and SVS PC-2000 Pro
Other Speakers or Equipment
10 PEQ filters/channel in receiver with REW
Video Display Device
Samsung UN55ES8000
Other Equipment
miniDSP 2x4 HD
My first time with 5.30 update. Sequential measurements WWWOOOAAWWW! merci mille fois!!!
 

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
In this case, the line that contained the Cyrillic alphabet is displayed correctly, but others are no longer displayed correctly.
Could you send me a screenshot? It would be good to get the displayed text correct if I can.
 

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
But why does the number 120 dB remain at the bottom of the main window?
It seems the status bar hasn't picked up the message the cal data sends when it gets calibrated. I wonder if it is related to the incorrect display of device names, since the name is used to identify the cal data. Does it work if the UTF-8 box is selected?
 

sm52

Member
Joined
Mar 14, 2019
Messages
832
4 pictures when the UTF-8 button is enabled and disabled for input devices and output devices.
 

Attachments

  • REW.zip
    11.6 MB · Views: 7

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
Is it only EXCL entries that are affected then? That might make sense, the JavaSound device name rendering has a bug that is worked around in the REW code but that but probably doesn't affect Pavel's WASAPI Exclusive device names, I'll see if I can fix that.
 

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
Files updated today (beta 10) with these changes:
  • Added: The Phase and Impulse overlays graph actions have an Offset t=0 button for a selected measurement
  • Added: Keyboard shortcut Ctrl+Alt+E runs Estimate IR delay for the currently selected measurement
  • Added: A range of traces may be selected by holding the shift key while clicking the legend selection box for the start of the range then clicking the box for the end of the range
  • Added: Implemented "Estimate IR delay" for the API endpoint /measurements/{id}/command
  • Added: Implemented "Offset t=0" for the API endpoint /measurements/{id}/command
  • Added: Implemented "Remove IR delays" for the API endpoint /measurements/process-measurements
  • Changed: Room curve LF rise slope and HF fall slope allow up to 24 dB/octave
  • Fixed: Impedance measurements could be incorrect if the SPL measurement timing reference was set to loopback as calibration and timing reference
  • Fixed: WASAPI Exclusive device names that used Cyrillic text were rendered incorrectly
 

sm52

Member
Joined
Mar 14, 2019
Messages
832
why does the number 120 dB remain at the bottom of the main window?
After calibrating the SPL level, should the number at the bottom of the main window change?

I checked the excl entry on the new version and the change in the SPL number at the bottom of the main window after calibration. Everything became as it should be. Thank you.

And the 'Input Volume' input level in the Preferences window has been fixed. Now it shows the level as set in the sound properties in the operating system. And before that it was wrong.
 
Last edited:

serko70

Member
Joined
Oct 13, 2017
Messages
220
Location
Germany
More  
Preamp, Processor or Receiver
Marantz SR6015
Main Amp
Rotel Michi X3
Computer Audio
Intel NUC
DAC
Oppo 205
Universal / Blu-ray / CD Player
Oppo 205
Front Speakers
Focal Kanta 2
Center Channel Speaker
Linn
Surround Speakers
Focal Dome Flax
Surround Back Speakers
Focal Dome Flax
Front Height Speakers
Focal Dome Flax
Rear Height Speakers
Focal Dome Flax
Subwoofers
Focal Air
Video Display Device
LG 65 3D OLED
Streaming Subscriptions
TIDAL, ROON
I cannot import a ".txt" measurement file to REW by using the /import/sweep-recordings/response API. What exactly is required in stimulus? The text file is REW's own export with no heading and can normally be drag/dropped onto REW without problems.

PS: API server is running, pro upgrade license is active.
 

serko70

Member
Joined
Oct 13, 2017
Messages
220
Location
Germany
More  
Preamp, Processor or Receiver
Marantz SR6015
Main Amp
Rotel Michi X3
Computer Audio
Intel NUC
DAC
Oppo 205
Universal / Blu-ray / CD Player
Oppo 205
Front Speakers
Focal Kanta 2
Center Channel Speaker
Linn
Surround Speakers
Focal Dome Flax
Surround Back Speakers
Focal Dome Flax
Front Height Speakers
Focal Dome Flax
Rear Height Speakers
Focal Dome Flax
Subwoofers
Focal Air
Video Display Device
LG 65 3D OLED
Streaming Subscriptions
TIDAL, ROON
I think there's a bug with measurement indices of "1/A" arithmetic API:

"processName": "Arithmetic",
"measurementIndices": [3,5],
"parameters": {
"function": "1 / A",...

will generate "1/A" for measurement 3 only.

"processName": "Arithmetic",
"measurementIndices": [3],
"parameters": {
"function": "1 / A",

will generate nothing.

"processName": "Arithmetic",
"measurementIndices": [3,5,6],
"parameters": {
"function": "1 / A",

will generate nothing.

There are enough number of measurements in each example.
 

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
I think there's a bug with measurement indices of "1/A" arithmetic API:
If you don't supply two indices (one for A, one for B) the API will send back a bad request response with the message "There must be two measurement indices in an arithmetic request". 1/A gives the result for the A index.
 

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
Builds updated today (beta 11) with these changes:
  • Added: Multi-input sweep measurements have an option to "Preserve relative timing", on by default, which keeps the relative timing of individual inputs even when not measuring with a timing reference
  • Added: API endpoint /import/frequency-response allows import of frequency response text files
  • Added: API endpoint /import/impulse-response allows import of impulse response files
  • Changed: The API endpoint /import/sweep-recordings/response uses FilePath objects, the structure is the same as the previous SweepResponse objects
  • Changed: When importing WAV impulse responses encoded as float treat the values as directly encoding SPL if the peak is more than 10 (ordinarily WAV file values have magnitudes less than 1)
  • Fixed: LAeq figure in the SPL logger could be infinite if not using rolling Leq
 

sm52

Member
Joined
Mar 14, 2019
Messages
832
Changed: When importing WAV impulse responses encoded as float treat the values as directly encoding SPL if the peak is more than 10 (ordinarily WAV file values have magnitudes less than 1)
I tested the import on several sets of measurements. With calibrated input and uncalibrated. All levels are displayed correctly. Thank you.
 

G29

Member
Joined
Jun 20, 2019
Messages
79
Hi John,

Is the new API feature meant to automate/script repetitive work flows and settings (like setting the sound card so it doesn't change) ?

Could you add some use cases for the new API feature to the 1st post ?

TIA
 

serko70

Member
Joined
Oct 13, 2017
Messages
220
Location
Germany
More  
Preamp, Processor or Receiver
Marantz SR6015
Main Amp
Rotel Michi X3
Computer Audio
Intel NUC
DAC
Oppo 205
Universal / Blu-ray / CD Player
Oppo 205
Front Speakers
Focal Kanta 2
Center Channel Speaker
Linn
Surround Speakers
Focal Dome Flax
Surround Back Speakers
Focal Dome Flax
Front Height Speakers
Focal Dome Flax
Rear Height Speakers
Focal Dome Flax
Subwoofers
Focal Air
Video Display Device
LG 65 3D OLED
Streaming Subscriptions
TIDAL, ROON
Hi John,

Is the new API feature meant to automate/script repetitive work flows and settings (like setting the sound card so it doesn't change) ?

Could you add some use cases for the new API feature to the 1st post ?

TIA
 

FargateOne

Member
Joined
Jun 5, 2017
Messages
222
More  
Preamp, Processor or Receiver
Rotel RSX-1562
Additional Amp
Bryston 3B3 for fronts mains
Universal / Blu-ray / CD Player
Cambridge CXU
Front Speakers
B&W 804 D2
Center Channel Speaker
B&W HTM4D2
Surround Speakers
B&W 705
Subwoofers
SVS PC-2000 and SVS PC-2000 Pro
Other Speakers or Equipment
10 PEQ filters/channel in receiver with REW
Video Display Device
Samsung UN55ES8000
Other Equipment
miniDSP 2x4 HD
Dear Mr Mulcahy,
thanks again for your fantastic peace of art!. Just to say the good it is for us who spend K$ in machines or software just to find with REW that they don't work as intended. I found, thank to REW, that 3 last Dirac updates had broken what worked correctly before then in my avr. So 6 months of works loss.
Here my question since I use 5.30.x update. Correct me if I'm wrong but do I remember correctly that before 5.30 we could choose whatever 2 channels we wanted to measure together with a full range sweep? Now if I clik "one measurement" The only choice I found is F+L built in the update? My avr is a little bizarre and if I want to measure 2 subs together I must connect them on a free output like surronds back L&R but I can't choose to measure those 2 channel together. Not a big deal but just to know if ther is away to do it now that I mssed.
 

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
Is the new API feature meant to automate/script repetitive work flows and settings (like setting the sound card so it doesn't change) ?
More typical would be automated test applications, or linking REW's operation to that of other equipment in a test chain.
 
  • Like
Reactions: G29

John Mulcahy

REW Author
Thread Starter
Joined
Apr 3, 2017
Messages
7,137
Correct me if I'm wrong but do I remember correctly that before 5.30 we could choose whatever 2 channels we wanted to measure together with a full range sweep?
If you are using ASIO drivers a second output channel can be selected.
 

FargateOne

Member
Joined
Jun 5, 2017
Messages
222
More  
Preamp, Processor or Receiver
Rotel RSX-1562
Additional Amp
Bryston 3B3 for fronts mains
Universal / Blu-ray / CD Player
Cambridge CXU
Front Speakers
B&W 804 D2
Center Channel Speaker
B&W HTM4D2
Surround Speakers
B&W 705
Subwoofers
SVS PC-2000 and SVS PC-2000 Pro
Other Speakers or Equipment
10 PEQ filters/channel in receiver with REW
Video Display Device
Samsung UN55ES8000
Other Equipment
miniDSP 2x4 HD
OK great! I was on Java excl but I can change for ASIO easily I think!
 

serko70

Member
Joined
Oct 13, 2017
Messages
220
Location
Germany
More  
Preamp, Processor or Receiver
Marantz SR6015
Main Amp
Rotel Michi X3
Computer Audio
Intel NUC
DAC
Oppo 205
Universal / Blu-ray / CD Player
Oppo 205
Front Speakers
Focal Kanta 2
Center Channel Speaker
Linn
Surround Speakers
Focal Dome Flax
Surround Back Speakers
Focal Dome Flax
Front Height Speakers
Focal Dome Flax
Rear Height Speakers
Focal Dome Flax
Subwoofers
Focal Air
Video Display Device
LG 65 3D OLED
Streaming Subscriptions
TIDAL, ROON
Index out of bounds exception during API calls for multiple measurement deletions with DELETE method:


REW V5.40 Beta 11 running Azul Systems, Inc. JRE 1.8.0_402 64-bit on Windows 10 Locale: language en, keyboard GB, windows-1252 at 96 DPI Running in C:\Program Files\REW


Message:
java.lang.IndexOutOfBoundsException: Index: 27, Size: 27
Stack Trace:
Index: 27, Size: 27
java.util.ArrayList.rangeCheck(ArrayList.java:659)
java.util.ArrayList.get(ArrayList.java:435)
roomeqwizard.OI$_A.run(y:3460)


Not of much use I guess but here's the console log:

Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/34:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/35:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/process-measurements:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 400 (Bad Request)
localhost:4735/measurements/29:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/30:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/31:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/32:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)
localhost:4735/measurements/process-measurements:1


Failed to load resource: the server responded with a status of 400 (Bad Request)
localhost:4735/measurements/36:1


Some measurements were successfully deleted before the error. I cannot check for the completion of a process properly.
 

serko70

Member
Joined
Oct 13, 2017
Messages
220
Location
Germany
More  
Preamp, Processor or Receiver
Marantz SR6015
Main Amp
Rotel Michi X3
Computer Audio
Intel NUC
DAC
Oppo 205
Universal / Blu-ray / CD Player
Oppo 205
Front Speakers
Focal Kanta 2
Center Channel Speaker
Linn
Surround Speakers
Focal Dome Flax
Surround Back Speakers
Focal Dome Flax
Front Height Speakers
Focal Dome Flax
Rear Height Speakers
Focal Dome Flax
Subwoofers
Focal Air
Video Display Device
LG 65 3D OLED
Streaming Subscriptions
TIDAL, ROON
Just got another this time no errors on console log:


REW V5.40 Beta 11 running Azul Systems, Inc. JRE 1.8.0_402 64-bit on Windows 10 Locale: language en, keyboard GB, windows-1252 at 96 DPI Running in C:\Program Files\REW


Message:
java.lang.IndexOutOfBoundsException: Index: 24, Size: 24
Stack Trace:
Index: 24, Size: 24
java.util.ArrayList.rangeCheck(ArrayList.java:659)
java.util.ArrayList.get(ArrayList.java:435)
roomeqwizard.OI$_A.run(y:3460)


The script worked fine up until I tried to add measurement deletion at the end.
 

Attachments

  • ErrorDebug.zip
    5.9 MB · Views: 4
Top Bottom