NAD T 758 V3 Setup with Dolby Atmos speakers

Discussion in 'Forum Assistance, Support and Requests' started by Ravi De Silva, Dec 23, 2018.

?

Need to confirm the above settings are correct

This poll will close on Jan 22, 2019 at 11:24 AM.
  1. Any

    0 vote(s)
    0.0%
  2. Any

    0 vote(s)
    0.0%
Multiple votes are allowed.
  1. Ravi De Silva

    Ravi De Silva New Member
    Thread Starter

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Please Tell me how I can setup the speakers and Amplifier setup when I need to connect NAD T 758 V3 as 7.1.2 with Dirac Live LE

    I have the following setup.

    2 Front Tower Speaker (Monitor Audio)
    1 Centre Speaker
    2 HECO Surround Speakers
    2 Back Energy Cube Speakers
    1 Sub woofer Paradighm

    2. Dolby Atmos Pioneer Speakers on top of 2 towers front. (7.1.2)
    My question is that what position to be selected 2 Dolby Atmos speakers? and Amplifier Set up
     

    Attached Files:

  2. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
    Welcome to the forum!
    I'll be glad to get this started for you. Your speaker configuration is correct for what you'd like to do but you didn't mention external amplification in your equipment list. For 7.1.2 you will need external amplification for 2 channels as the NAD has amplification for only 7.
     
  3. Ravi De Silva

    Ravi De Silva New Member
    Thread Starter

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I have connected Power Amplifier (AUDIOSOURCE Amp100vs 2 Channel Analog Power Amp 50 Watts Per Channel) taking from the receiver Audio Pre-out Front HT1 and connected 2 Dolby Atmos.
    Hope this will answer your requirement.
     
  4. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
  5. Todd Anderson

    Todd Anderson News Editor / Reviewer/ Senior Admin
    Staff Member

    Joined:
    Jan 20, 2017
    Messages:
    4,445
    Likes Received:
    1,222
    Location:
    Balt/Wash Metro
    I’m not super familiar with the NAD MENU settings - some receivers allow you to set your Atmos channels as modules or ceiling mounted channels.

    Doesn’t look like that’s an option for you? If not, I’d think you set them as Height 1.
     
    #5 Todd Anderson, Dec 23, 2018
    Last edited: Dec 23, 2018
  6. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
    Good news, Todd. On the T758v3 Dolby Enabled Front is correct for Dolby Atmos speakers that sit on top of fronts. The other options available are Top Front, Top Middle, and Top Rear.
     
    Ravi De Silva likes this.
  7. Todd Anderson

    Todd Anderson News Editor / Reviewer/ Senior Admin
    Staff Member

    Joined:
    Jan 20, 2017
    Messages:
    4,445
    Likes Received:
    1,222
    Location:
    Balt/Wash Metro
    Nice! That makes it super easy!
     
  8. Ravi De Silva

    Ravi De Silva New Member
    Thread Starter

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Amp setup is kept as back position. is it correct? or should it be at zone2?
     
  9. Ravi De Silva

    Ravi De Silva New Member
    Thread Starter

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thank You so much.
     
  10. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
    Back and Stereo just as you had it in the first post is correct.
     
  11. jbislenel

    jbislenel New Member

    Joined:
    Jan 4, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    All,
    My first post here but not my first rodeo audio wise.
    I have configured my newly acquired T758 V3 (Secondary System for Family Room), exactly like Ravi and have to this point found no way to have both front Height 1 and back speakers active at the same time.
    If, as Ravi and I have configured, the back amp is kept as a back amp, the line level outputs are NOT active for the Height channels and they do NOT put out a signal to the downstream amp used for same. Dirac doesn't find them as speakers so they must be removed to use Dirac on the rest of the speaker group.
    I have confirmed that IF I reconfigure the back amp as a Height Amp the line level outputs then function as Height 1 outputs but of course then I have no back channels functional.
    I would appreciate input from anyone who has this configuration working to provide me with the solution they have found.

    Thanks
     
  12. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
    Hopefully I'm not misunderstanding, but sounds like you're trying to configure a 7.1.2 system? To do that with the T758v3 you will need to use an external amp and the height channel pre-amp outputs are on the very left on the back of the unit. Leave the NAD's amp assignment on "Back" for a 7.1.X configuration.
     
  13. AudiocRaver

    AudiocRaver Senior Admin
    Staff Member

    Joined:
    Nov 21, 2016
    Messages:
    698
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lincoln, NE, USA
    Interesting. With the older version (full) of the Dirac Live calibration program, the two height speakers show up just as they should. With the new version, just released, they do not. I will see what the folks at Dirac have to say.
     
  14. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
    You're referring to the volume calibration screen? With a 5.1.4 I have to left click and drag the screen left to see the height 2 speakers on the right. I can see the height 1. I guess with a 7.1.X all the height speakers would be off the screen to the right.
     
  15. AudiocRaver

    AudiocRaver Senior Admin
    Staff Member

    Joined:
    Nov 21, 2016
    Messages:
    698
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lincoln, NE, USA
    Thanks, John! I tried everything else under the sun! You probably read the manual.

    FALSE ALARM!
     
  16. JStewart

    JStewart Active Member
    Supporter

    Joined:
    Dec 5, 2017
    Messages:
    196
    Likes Received:
    44
    Location:
    Central FL
    Glad I could help.
    The UI is still kind of buggy and there isn't a manual yet that I'm aware of. Zooming frustrated me to no end because I did it accidentally a couple of times without knowing what I'd done. Finally figured out 2 fingers up/down on the laptop mouse pad was doing it. Once zoomed you can drag right/left.
    I'll look forward to hearing what you have to say about Dirac 2.0 when the time comes.
     
  17. AudiocRaver

    AudiocRaver Senior Admin
    Staff Member

    Joined:
    Nov 21, 2016
    Messages:
    698
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lincoln, NE, USA
    jbislenel: Hopefully you have figured this out, with jstewart's guidance. I can attest that it works as he says.

    Thanks, that is in process.
     

Share This Page