Newbie - am I doing something wrong?

THB

New Member
Thread Starter
Joined
Sep 13, 2019
Messages
6
My AV System  
Main Amp
Hegel Rost
Front Speakers
KEF LS50
Subwoofers
HSU ULS-15 MK2
Just installed REW + UMIK-1 and ran my first test, and is apparently showing a very steep rolloff at around 11kHz -- not what I was expecting! Am I doing something wrong, or do I have some issue with my system? Is wired Airplay an issue? Are my KEF tweeters fried? How to tell? See chart below.

Signal path: REW on MAC --> Airplay (all wired) to router to Hegel Rost amp --> KEF LS50 and HSU ULS-15 MK2

24970
 
Last edited:

THB

New Member
Thread Starter
Joined
Sep 13, 2019
Messages
6
My AV System  
Main Amp
Hegel Rost
Front Speakers
KEF LS50
Subwoofers
HSU ULS-15 MK2
If I start the sweep at a higher frequency, then the drop-off occurs at a higher frequency. See plot below. Seems like a REW software issue?

24990
 

THB

New Member
Thread Starter
Joined
Sep 13, 2019
Messages
6
My AV System  
Main Amp
Hegel Rost
Front Speakers
KEF LS50
Subwoofers
HSU ULS-15 MK2
It looks like both starting frequency and length impact where the drop-off starts...is this expected/normal behavior?

24991
 

THB

New Member
Thread Starter
Joined
Sep 13, 2019
Messages
6
My AV System  
Main Amp
Hegel Rost
Front Speakers
KEF LS50
Subwoofers
HSU ULS-15 MK2
Thanks for the tip!

I had been connecting to Hegel through the network (wired AirPlay); the response curve looked more what I was expecting when I connected via USB. So apparently larger latency going over network was causing the issue. At one point I had also maxed out the buffers, which also added latency. Going back to 16K buffers also seemed to help. See chart below.

I'm not sure how to use the timing reference; do I need additional cables? Or just control settings in REW?

24995
 

THB

New Member
Thread Starter
Joined
Sep 13, 2019
Messages
6
My AV System  
Main Amp
Hegel Rost
Front Speakers
KEF LS50
Subwoofers
HSU ULS-15 MK2
Never mind; figured it out...used acoustic timing reference and timing signal just came through speaker. Didn't really help with network latency issue, so I'll stick with USB for now.
 

THB

New Member
Thread Starter
Joined
Sep 13, 2019
Messages
6
My AV System  
Main Amp
Hegel Rost
Front Speakers
KEF LS50
Subwoofers
HSU ULS-15 MK2
Problem went away with REW V5.20 beta 24 (had been using latest "production" release - V5.19?). Anyway, more or less expected response now with either Network (wired Airplay) or USB. Now on to EQ!

24997
 
Top Bottom