Help with very strange subwoofer curve

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
Hi I ha have just done my first analysis to set up my subwoofers (two) using REW and a minidsp 2x4 hd. However the curves I get are very strange compared to what I see online. I'm not sure how to intrepet them. If there is something wrong with the settings or if my subs are not good. I have 2 focal air subs in a small room. Thanks for the help.
 

Attachments

John Mulcahy

REW Author
Joined
Apr 3, 2017
Messages
4,225
Make sure you don't have any crossover filters active in the miniDSP, a HP crossover filter might be in the path.
 

John Mulcahy

REW Author
Joined
Apr 3, 2017
Messages
4,225
Try measuring very close (a few cm) to one of the subs with the other off to see what the sub's near field response looks like. The Focal Air is fairly small as subs go, so it won't go that far down. Spec does say -3 dB at 40 Hz though.
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
Thanks, I'll try that. So I should use the mic with the normal calibration file instead of the 90° and position the mic next to the subs instead of the listening position? Correct ?
 

John Mulcahy

REW Author
Joined
Apr 3, 2017
Messages
4,225
Yes. The cal files should be the same at low frequencies anyway. Watch out for clipping, will need to test at a lower volume being so close.
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
Ok, thanks so much. Then, if I'm not taking the measures from the listening position. How would I calibrate for the delay of the subs being in different places in the room?
 

John Mulcahy

REW Author
Joined
Apr 3, 2017
Messages
4,225
This is just to understand whether there is some problem affecting the response of the subs.
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
Where should I check that ? I'm using a Marantz 5014 avr and I set all speakers to small, crossover to 250hz, LFE only and 120hz
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
Where should I check that ? I'm using a Marantz 5014 avr and I set all speakers to small, crossover to 250hz, LFE only and 120h
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
I the subwoofer I set the crossover to LFE setting (maximum) and volume to mid position (12 o'clock)
 

John Mulcahy

REW Author
Joined
Apr 3, 2017
Messages
4,225
Try removing the miniDSP from the chain first to make sure that isn't having any effect. Could also try connecting the PC headphone output directly to a sub to see how it looks with nothing else in the path.
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
If I connect the PC out directly to the sub, how is the pink noise reproduced ? Currently it is reproduced from the front left channel.
 

John Mulcahy

REW Author
Joined
Apr 3, 2017
Messages
4,225
It looks the same. Have you tried connecting the sub directly to the PC and measuring it that way?
 

Matt1980

Registered
Thread Starter
Joined
Oct 24, 2020
Messages
43
Yes, here you have the curves connected directly to the PC. In violet its connecting both rca inputs and below in green connecting only to LFE input.
 
Top Bottom